2x0916_lineharbak_potet1

Så var det november og straks vinter. Svusj! Ergo er det straks vår og straks på tide å sette poteter i jorda igjen! Juba juba!

I år hadde jeg rett og slett en forsøksåker, som jeg ærlig talt hadde dårlig tro på, men vi var allerede i slutten av mai, så det måtte gå fort om det i det hele tatt skulle bli noen åker, og jeg hadde sett 10 sekunder av noe lignende på youtube og satset på at jeg kunne ta resten på gefühlen!

_lineharbak_potetsetting16

Sterke-Kjetil tok med seg krafsa og gikk løs på et forsømt stykke plen på ca. 7×7 meter, som strengt tatt var blitt en slags brakkmark. Etter at han hadde løsnet og luftet på jorda så godt det gikk kom Emilbror med bobcat og jevnet ut for oss. Jeg var litt redd det skulle bli for hardpakket og ødelegge all jobben Kjetil hadde gjort, men det viste seg heldigvis i høst at det gikk bra.

Så la jeg rett og slett settepotetene oppå bakken, som dere ser på bildet over, og dekket det hele med gammel rundball, som dere kan se på det første bildet under. En ukes tid senere slengte vi på en bobcat-skuffe med vellagret talle også, for jeg var litt usikker på om laget med gammelgras var tykt nok. Jeg tror det var lurt med litt gjødsel, men det var ujevnt fordelt og det kom poteter der det ikke var gjødslet også.

Dette var alstå all innsatsen vi la ned, haha! Jeg begynte på en liten runde med halvhjertet hypping utpå sommeren, men å hyppe på gras og skit var ikke så lett, så jeg bare lukket øynene og krysset fingrene.

_lineharbak_potet16
Mai/august/oktober!

Forventningene var som sagt ikke høye, så jeg ble lykkelig som et lite barn da det faktisk begynte å spire og gro! Det midterste bildet over er fra begynnelsen av august, da var det frodig og fagert i åkeren, men jeg hadde fremdeles lave forventninger til avlingen.

8. september dro jeg opp noen planter for å se hvordan det lå an, og: POTET! Jeee! (Bildet helt øverst.)

2x0916_lineharbak_potet2

I slutten av september tok vi opp litt til for moro skyld. For det er dét å dyrke jorda er: GØY!

101016_potetåker_lineharbak

I midten av oktober, aka potetfereien, var det tid for å høste! Jeg dukket ned i potetkjelleren under huset og hentet fram de gamle potetkorgene, som jeg tipper har vært der siden Edmund og Nelly drev her, og hadde noen fornøyelige timer med å krype rundt i åkeren og grave gull! ♥

Nå har vi flere titalls kilo i den gamle potetkjelleren, (er så dårlig på å anslå… men det er mye mer enn dere ser på bildene!) med andre ord et lager som sannsynligvis rekker vinteren over for vår lille familie! Minimal innsats og optimalt utbytte!

Skål for poteten!

141010_lineharbak_potetåker