Godt og rettferdig nytt år ønskes dere, venner!

Det nye året har startet med forrykende vind og vær her på Harbak, meg jeg vil ikke si noe om været eller jula eller januar eller det kjedelige livet mitt på denne dagen. Selv om denne gamle bloggen er en ubetydelig arena og det er få som kommer til å lese det, så vil jeg si noe om det som alltid kretser i bakhodet mitt: Forbannelsen Fosen Vind.

De siste par årene har jeg fått meg noen nye helter. En av dem er Arvid Jåma. En tredels bit ut i desember kunne jeg frydefullt lese følgende ord, som han hadde skrevet på facebooksida Fosen for Folket:

Åerjel Fosen Sør-Fosen fikk i går kveld kl 21.00 den 10. des 18, beskjed fra CERD, FN’s Rasediskrimineringskomité, at de oppfordrer Norge til å direkte stoppe bygging av vindmøller på Storheia. Dette er en foreløpig beslutning. Vi ser på dette som en delseier i vår kamp at en tilslutt kan stoppe vindkraftutbyggingen på Storheia.

Samtidig skammet jeg meg over at jeg ærlig talt hadde gitt opp å prøve å si noe mer. Maskinene er jo forlengst i gang med å ete seg opp mot Harbaksfjellet også nå, som er det fjerde og siste uerstattelige naturområdet i rekken i Fosen Vind-forbannelsens kvelertak på Fosenalpene. Heldigvis har aldri Arvid Jåma, Kjell Derås, Maja Kristine Jåma med flere ikke gitt opp! Jeg beundrer dere!

I min naivitet trodde jeg virkelig at den norske regjeringen ville høre på FN og beordre stans på Storheia til saken er avklart i CERD, men neida! På solsnudagen kunngjorde staten Norge at de ignorerer en anmodning fra FNs komité for avskaffelse av rasediskriminering! Det er så hårreisende som det kan få blitt og det setter oss i bås med stater som Erna og co slett ikke ønsker å sammenlignes med, vanligvis i alle fall… Dollartegnene i øynene deres har gjort Norges øverste ledere blinde for eget urfolks rettigheter og de nekter å akseptere hvilket kolossalt feilskjær de har gått seg på.

Det kan se ut som at dagens regjering skal bli husket som en regjering som brøt samenes rettigheter. Flere ganger. Heia Norge!


Arvid Jåma med ryggen mot en av mange maskiner på Storheia 28. oktober 2018. Foto: Line Harbak

Hvem skal ha retten til forvaltningen av Storheia? Naturmenneske og kulturbærer eller maskiner og blodpenger?

Dette er ikke over! Og mens vi venter på neste nytt kan du lese denne kronikken!

Copied!